Ранкова кава, яка дозволяє прокинутися та вирушити на роботу з новою порцією енергії, для багатьох є невід'ємною частиною дня. Іноді може статися так, що після дегустації напій буде не дуже смачним. Він гіркий чи кислий, непрозорий чи дивним запахом. Що робити у цьому випадку? Як покращити смак кави з автомата? Прочитайте нашу статтю, щоб дізнатися про відповідь.
 

Поєднуйте правильний кофе

Хоча цей аспект може здатися любителям кофеїну тривіальним, не всі знають, що для різних типів кавомашини потрібно використовувати різні сорти кофе. Це проблема, пов'язана як із структурою пристрою, так і зі властивостями самих зерен. Необхідно пам'ятати, що кофемолки, що використовуються виробниками, адаптовані до конкретних сортів кофе, а його маслянистість та густота впливають на стан шлангів та інших вузлів обладнання. Коли кофеварка починає засмічуватися, всередині відбувається гниття, що, звичайно ж, позначається на смаку напою та розмноженні бактерій.
 

  • Автоматична еспресо-машина – виробники рекомендують використовувати кавові зерна, що пройшли тривалу обсмажування при температурі понад 200°С, при цьому уникаючи ароматизованих зерен,
  • Кавомашина-напівавтомат - тут підійде як мелена кава, так і кавові зерна (попередньо перемелені в окремій кавомолці), а також пакетики з готовими порціями продукту. Варто звернути увагу, що зерна середньої помелу. Інакше вони можуть не заваритися належним чином, або кавова гуща потрапити у склянку через погану фільтрацію,
  • Кавомашина з фільтром – для цього апарату відмінно підійде кофе середнього та великого помелу. Великі зерна можуть призвести до тривалого процесу заварювання, що пов'язане з гіркуватим післясмаком. Замість кави темного обсмажування в італійському стилі варто спробувати каву світлої обсмажування, наприклад, бразильську.


Правильно підібраний кофе для автомата гарантує, що отриманий смак буде таким, на який очікує користувач. При цьому м'ясорубка залишиться повністю функціональною та прослужить довгі роки. Проте крихкі компоненти (зокрема, шланги та трубки) не почнуть псуватися через загрязнення.

Використовуйте фільтр для води

. Кожна кофеварка оснащена спеціальним фільтром. Його завданням є очищення водного вмісту від домішок, таких як, наприклад, вапнякові відкладення (у просторіччі – известняний наліт) або грязь із систем водопостачання. Він монтується в ємність з водою і зазвичай про необхідність заміни прилад повідомляє сам діод або повідомлення на екрані. Чому це варто робити?

Насамперед через залізо. Забруднені та брудні компоненти – перший крок до виходу з ладу, гучної роботи або неправильної роботи пристрою. Проте наявність фільтра також впливає на смак. Кава, приготовлена ​​на брудній воді з плаваючими в ній облогами, точно не буде смачною. На щастя, установка нового фільтра проста і займає лише кілька секунд.

Не забудьте очистити його від накипу

Кисла, гірка або взагалі неприємна кава дуже часто пов'язана з тим, що машину регулярно не очищають від накипу. Хоча фільтр для води видаляє частину загрязнюючих речовин до того, як напій буде приготовлений, деякі загрязнення все ж таки залишаються в ньому. Крім того, кава через свою консистенцію також залишає по собі грязюку. Маслянисті залишки та кофейна гуща люблять гнити, і коли вони накопичуються у грязній машині, з ними контактує вода.

Дуже часто рішенням для поліпшення смаку кави з машини є її правильне очищення. Процес видалення накипу призначений для видалення не тільки известкового нальоту, але й інших домішок водяного контуру. У разі пристроїв, що дозволяють спінювати молоко, також корисно час від часу використовувати засіб для контуру подачі молока.

Змінити налаштування

Звички - це людська річ, тому навіть при використанні кавомашини ви можете завжди вибирати ті самі варіанти. Однак, коли смак кави починає погіршуватися, варто змінити налаштування, щоб подивитися, чи це вирішить проблему. Тим більше, що конкретні види зерен різняться за своїми властивостями та вимогами до заварювання. Якщо ви починаєте відчувати гіркий чи кислий смак, спробуйте змінити:

  • Температура води,
  • Ступінь помелу,
  • Кількість звареної кави,
  • Фортеця/інтенсивність напою.

Іноді кислотність також виникає через простий покупки іншого типу кави чи продукту іншого виробника. Кожна упаковка містить точну інформацію про рівень аромату, кислотності та солодощі. Всупереч видимому, для смакових рецепторів, які звикли до конкретного продукту, навіть невелика різниця може бути помітною.